de Plexat

Tijdens het paasweekeinde van 2002 verhuisde Marieke haar vader naar een aanleunwoning in de woongemeenschap "Lambert Melisz" te Westzaan. Vanaf dat moment zijn wij de toekomstige bewoners van de "Zaandam 538", een 35 jaar oude woonark, liggend in het hartje van Westzaan. Een ark voornamelijk opgebouwd uit asbest, enkele beglazing en een minimum aan isolatie. Het besluit tot slopen was dan ook snel genomen en nieuwbouw was onze toekomst.

Het betonnen casco meet 13 x 4 meter, een oppervlakte waar volgens ons nog wel een paar meter bij kan. De eerste tekening was snel gemaak, op een kladje, zonder liniaal en zonder enige maatvoering. Met dit kladje in de hand gingen wij naar Jos van Kooten, directeur van B22 bouwkundig Teken- en Adviesbureau B.V.

 Jos had eigenlijk op "goede vrijdag" een vrije dag, maar zijn enthousiame won het van zijn principes en alras aanvaarde hij deze bijzondere opdracht voor de verbouw van onze ark. Hij voelde precies aan wat onze wensen waren en heeft uiteindelijk de complete bouw voor ons geregeld. Dat houdt voor dit project in het maken en regelen van:

 

- Bouwtekeningen

- bouwberekeningen

- sloop en bouw vergunningen aanvragen

- sloop en bouw bedrijven selecteren

- inkoop bouwmaterialen, sanitair, tegels, en de complete keuken

- bouw begleiding ( regiseren en controleren van het bouwteam )

- compleet wind- en waterdicht opleveren van de nieuwe ark aan   de toekomstige bewoners

- het bijwonen van het openingsfeest

 

Voor een installateur hadden we zelf al gezorgd, namelijk onze plaatselijke loodgieter Hauzendorfer & Zn, welbekend in Westzaan en wijde omstreken. Otto zelf heeft voor ons water, gas, verwarming en vuilwaterafvoer naar volle tevredenheid geïnstalleerd

 

Nu dit alles op papier geregeld is, kan de eerste spade-steek de grond in.

De nieuwe opbouw wordt 1 meter breder en 2 meter langer dan het betonnen casco meet, hierdoor moeten we beginnen met het verstevigen van de schoeiing, want door de overbouw boven de beide wal-zijden kunnen we daar later niet meer bij, dus dat moet voor minimaal 30 jaar in orde worden gemaakt. Alleen op dit moment weet niemand nog hoe diep de bak eigenlijk komt te liggen, dus ook meteen maar de schoeiing zo laag mogelijk afgezaagd. Met de hulp van een paar goede vrienden wordt deze mooie klus in een paar weekeinden geklaard. (nogmaals, bedankt jongens)

Van het een komt het ander en alle leidingen van: gas, water, elektra, kabel tv, telefoon en de vuilwaterafvoer moeten worden verlegd. Daar niet alle nuts bedrijven in het verleden even netjes te werk zijn gegaan kom je zelfs in de grond voor verrassingen te staan.

Om bevriezing tegen te gaan wordt de waterleiding onder het grondwater nivo gelegd, dit betekent echter wel dat de tyleen leiding ook onder de schoeiing en het betonnen casco door moeten. Voor het eerste probleem gaat Rob te water en voor het tweede probleem "huren" we een duiker in, maar dat gebeurt later, helaas geen foto's van.

Eindelijk ligt alles op zijn plaats, zodat het kan worden aangesloten zodra dat nodig mocht zijn. Nu eerst tijd voor een BORREL.........

Het daadwerkelijke slopen kan gaan beginnen. Voor het asbest verwijderen wordt een gespecialiseerd bedrijf ingehuurd, je kent ze wel, mannetjes in maanpakken die op een afgezet stuk grond hun werk zeer serieus nemen. Zelfs de toekomstige eigenaar mag tijdens deze werkzaamheden zijn eigen terrein niet betreden. Maar na enkele dagen komt er dan toch schot in de zaak en na anderhalve week en enkele containers afval verder, zijn wij de trotse eigenaar van een KAAL CASCO

Dan is het de beurt aan het bouwbedrijf.

Firma Jongejans uit Venhuizen, en al snel is de balkenlaag een feit.

Wat wordt het

GROOOOOOOT

!!!

Op de volgende foto is redelijk goed te zien dat het betonnen casco excentrisch onder de opbouw komt te liggen, dit had te maken met het feit dat we alleen maar aan de twee wal zijdes konden oversteken, omdat er op de kopse kant een vaste bestaande steiger staat en aan de lange kant staat ons botenhuisje voor het bijbootje. Verder op deze pagina staat een tekening van de nieuwe indeling, hier wordt dit fenomeen nogmaals verduidelijkt.

Langzamerhand wordt het tijd voor een feestje om alle buren een genoegdoening te geven voor alle overlast die wij hun deze periode bezorgd hebben. Rob heeft bedacht dat de ark maar gedoopt moet worden en op 6 september zal dit plaats gaan vinden. De weergoden werken goed mee en op een stralende dag is het een drukte van belang tussen de verbouwings puinhopen. Gezelligheid kent geen tijd en een borrel en een hapje gaan er gretig in. Tussen de bedrijven door wordt door Marieke de fles Champagne ter hand genomen en met een zwierige worp slaat deze stuk op het casco.

( helaas geen foto )

Nu de bouw eenmaal begonnen is gaat het allemaal wel heel erg snel, als Rob na een week hard werken thuis komt weet hij niet wat hij ziet. De aanvoer van de materialen verloopt allemaal volgens plan en vertraging vanwege slecht weer is er eigenlijk niet. In no time worden de contouren van de toekomstige ruimtes zichtbaar en kunnen we ons eindelijk een voorstelling maken van hoe het er uiteindelijk uit gaat zien. In gedachte wodt al druk met diverse meubels geschoven, hier komt de bank en daar mijn computer.

Kamer en Keuken

Badkamer en Toilet

Nu nog even snel het dak erop en dan mag het gaan regenen........

Tijdelijk maken we het geheel winddicht met een paar bouwzeilen, dit geeft een mysterieus oranje effekt in de toekomstige ruimtes. Een goede isolatie en veel glas waren voor ons erg belangrijk in het ontwerp en we hebben daar nog steeds heel veel plezier van, zowel

s-winters als zomers. Belangstelling en bewondering genoeg, "het wordt helemaal anders en veel groter dan de oude Zaandam 538".

Nadat er een underlayment vloer is gelegd zijn de binnenwanden aan de beurt. Omdat de ark nog niet uigebalanceerd is ligt deze er nog aardig scheef bij, hierdoor kan het bouwteam een waterpas tijdens het stellen van de wanden niet gebruiken. Wanden recht zetten met een winkelhaak en een duimstok is maar een ongewone situatie voor onze aannemer, maar hij heeft zich er goed doorheen geslagen. Uiteindelijk komt alles keurig recht te staan en krijgen we weer meer inzicht in het uiteindelijke resultaat. Volgens de bouwtekening krijgen we zelfs een heuse "verkeers-ruimte", normale mensen zouden dit de hal noemen.

Voor ons was het bij de kleuze van de materialen een eis om zo weinig mogelijk onderhoud te gaan plegen in de toekomst. Dit is op een fantastische manier gelukt. De buitenkant bestaat uit Keralit rabat delen, kunststof kozijnen en trespa afwerking met RVS schroeven. Trespa en kunststof kozijnen kent iedereen wel, Keralit is een nieuw hol-kunstof product, ziet eruit als hout, is kleurecht en hoeft alleen maar af en toe schoon gemaakt te worden met een sopje. Dus het onderhoud van onze opbouw bestaat alleen maar uit 1 á 2 x per jaar een beurt met goede zeep, borstel en hogedrukreiniger. Rob zal daar ongeveer 3 uur mee bezig zijn schatten we nu in. De witte folie blijft er voorlopig nog even opzitten als bescherming tijdens de bouw.

De aannemer was minder te spreken over de kunststof kozijnen, hoe konden we nou echte timmerlieden "plestiek" kozijnen laten inbouwen, "hout is toch veel mooier" en "hout leeft". Achteraf moesten ze toegeven dat het in deze combinatie niet misstaat en misschien wel een heel goede oplossing was.

Oordeel zelf over het resultaat.

De keuzes van de indeling, kleur en uitvoering van de keuken, van de badkamer en wc laten we geheel over aan Marieke. Samen met Jos van Kooten heeft ze een geweldig resultaat geboekt, meerdere keren zijn ze samen op stap geweest om de keuken, de tegels en het sanitair uit te zoeken en te bestellen. De keukensteller komt inmiddels ook zijn werkzaamheden uitvoeren en de tegelzetter is ook een vertrouwd gezicht op onze ark. Overal tussendoor worden ook nog de installatie werkzaamheden uitgevoerd door Otto Hauzendorfer & Zn.

De kachel brand, het water stroomt en de afvoer mogen we ook gebruiken. Omdat al het afvalwater onder waternivo in de kelder beland, moeten we het van daar uit met een perspomp naar het gemeentelijk riool transporteren, net iets anders dan bij een gewoon huis dus.

Het is een drukte van belang op de bouw en hierdoor komt de dag van oplevering steeds dichterbij. Eind november is het dan eindelijk zo ver, de werkzaamheden van het bouwteam zijn afgerond en Jos van Kooten doet de oplevering aan de nieuwe bewoners. Er moeten nog enkele werkzaamheden voor ons worden gecorrigeerd, maar dan is de nieuwe ark echt van ons.

En daar ligt hij dan, onze ark...

van buiten nagenoeg klaar, maar van binnen gaan wij nu pas echt beginnen

Op de volgende tekening is duideliijk de nieuwe indeling te zien. De rode lijn geeft aan waar het betonnen casco zich onder de opbouw bevindt. Met ongeveer 1000 kg ballast in de kelder, onder de keuken wordt het geheel uitgebalanceerd, zodat de ark nagenoeg waterpas komt te liggen.

Rob heeft van zijn werkgegever de hele maand december vrij gekregen zodat we samen de binnenkant kunnen afwerken. Als alles goed verloopt willen we "oudjaars avond" op onze nieuwe ark vieren, maar dan moet er nog wel het een en ander gebeuren. Om maar te noemen: behangen, schilderen, houten vloer leggen en olieën, plafonds afwerken, verlichting ophangen, en het ergste van alles, verhuizen. Menig dag is er tot diep in de nacht door gewerkt, maar het resultaat mag er dan ook wezen. Marieke is een expert geworden op het gebied van plafond afwerking, 3x schroefgaatjes vullen en weer schuren, naden kitten en 3x schilderen, met als gevolg een resultaat waar de proffesional jaloers op wordt. Rob gaat samen met Erik de houten vloer leggen, twee mieren-neukers die aleen maar een strak resultaat zullen accepteren. 1200 schroeven worden erin gedraaid, 1250 propjes worden gemaakt, 1200 propjes worden gelijmd en 1200 propjes worden weer afgestoken. Vervolgens de vloer laten schuren, want dat is een vak apart. Volgens de vloeren schuurder is het een plaatje geworden. Nu nog 1x witte olie en 1x mat-blanke olie erop en de vloer is af.

Nu de vloer en het plafond klaar zijn worden de binnen-kozijnen geschilderd, de afwerking van de kunststof kozijnen binnen zijn we vergeten mee te rekenen en daar gaat nou juist bar veel tijd inzitten, dus dat wordt weer overwerken. Dat schilderen gaat allemaal nog wel, maar wat is dat schuren toch een allemachtig rot werk.!!! Behangen is voor Marieke en in die tijd heeft Rob zijn handen vol aan de indeling van de elektrakast en de werkkast.

De steefdatum wordt gehaald en op 30 december 2002 gaan we verhuizen. Hemelsbreed wel 250 meter.......... wat moet je dan doen, met een verhuiswagen of gaan we alles lopen.??? Voor de zekerheid toch maar een verhuiswagen geregeld bij Rob zijn werkgever, en dat was maar goed ook, wat een spullen heeft een mens toch. Onze installateur, Otto Hauzendorfer & Zn zou ook komen helpen met verhuizen, maar helaas had hij net die dag geen tijd, maar geen nood hij stelde ons wel zijn laddderlift ter beschikking zodat we alles over het balkon naar beneden konden halen. Met vereende kracht wordt ook het grootste stuk naar beneden gebracht, de antieke schoolkast, en met veel beleid kwam ook deze heel over.

Op oudjaarsdag en wel om 23.59 uur als iedereen de straat op gaat om vuurwerk af te steken plaatsen wij de laatste boeken in de antieke schoolkast en is de verhuizing voor ons voorbij.

 

Proost en een gelukkig nieuwjaar iedereen.

 

 

Het leven op de ark is vanaf het allereerste moment een droom die is uitgekomen. De "Zaandam 538" bestaat alleen nog maar in onze herinnering en we zijn dol gelukkig met de nieuwe, grotere, opbouw. Maar één ding ontbreekt nog wel aan onze "watervilla", hij heeft nog geen naam. Om suggesties te krijgen hebben we een prijsvraag uitgeschreven voor onze vrienden en kennissen, om een unieke naam te verzinnen die bij de ark en bij ons past. Hierop kregen we diverse reacties. Leuke, aardige, toepasselijke en de meest vreemde namen vlogen over het beelscherm, maar die ene zat er niet bij. Ondertussen waren we zelf ook al druk doende om namen te verzinnen en te noteren. Uiteindelijk heeft een deskundige jury besloten dat het de naam "PLEXAT" zou worden. Door ons zelf ingebracht en daardoor is er geen winnaar van de prijsvraag. Jammer, Jammer maar helaas, volgende keer beter jullie best doen.

 

 

 

En zo geschiede en we zijn nog steeds uitermate trots op het uiteindelijke resultaat en de naam.

Mogen wij U dan nu voorstellen aan ark de "PLEXAT"

Via deze weg willen wij nogmaals iedereen die op welke wijze dan ook, ons heeft geholpen om ons ideaal te verwezelijken, nog eens hartelijk bedanken voor alle medewerking die wij van jullie mochten ontvangen.

BEDANKT, jullie waren fantastisch