DE PLEXAT

 

Tijdens het paasweekeinde van 2002 verhuisde Marieke haar vader naar een aanleunwoning in de woongemeenschap "Lambert Melisz" te Westzaan. Vanaf dat moment zijn wij de toekomstige bewoners van de "Zaandam 538", een 35 jaar oude woonark, liggend in het hartje van Westzaan. Een ark voornamelijk opgebouwd uit asbest, enkele beglazing en een minimum aan isolatie.  Het besluit tot slopen was dan ook snel genomen en nieuwbouw was onze toekomst.                                                                        

 oude ark 538  

Het betonnen casco meet 13 x 4 meter, een oppervlakte waar volgens ons nog wel een paar meter bij kan. De eerste tekening was snel gemaakt, op een kladje, zonder liniaal en zonder enige maatvoering. Met dit kladje in de hand gingen wij naar Jos van Kooten. Jos had op "goede vrijdag" eigenlijk een vrije dag, maar zijn enthousiasme won het van zijn principes en alras aanvaarde hij deze bijzondere opdracht tot verbouw van onze ark. Hij voelde precies aan wat wij wilden en heeft uiteindelijk de complete bouw voor ons geregeld. Dat houdt voor dit project in het maken en regelen van:

- bouwtekeningen                                                                                                 

- bouwberekeningen

- sloop en bouw vergunningen aanvragen

- sloop en bouw bedrijven selecteren

- inkoop bouwmaterialen, sanitair, tegels en de complete keuken

- bouw begeleiding (regiseren en controleren van het bouwteam)

- compleet wind- en waterdicht opleveren van de nieuwe ark aan de toekomstige bewoners

 

Voor de installateur hadden we zelf al gezorgd, namelijk onze toenmalige buurman, de firma "Hauzendorfer en zonen", welbekend in Westzaan. Otto zelf heeft voor ons water, gas, verwarming en vuilwater afvoer naar volle tevredenheid geinstalleerd.

 

Nu dit alles op papier geregeld is, kan de eerste spade-steek de grond in.

 eerste spade steek

De nieuwe opbouw wordt 1 meter breder en 2 meter langer dan het betonnen casco meet, hierdoor moeten we beginnen met het verstevigen van de schoeiing, want door de overbouw boven de beide wal-zijden kunnen we daar later niet meer bij, dus dat moet voor minimaal 30 jaar in orde worden gemaakt. Alleen op dit moment weet niemand nog hoe diep de bak eigenlijk komt te liggen, dus ook meteen maar de schoeiing zo laag mogelijk afzagen. Met de hulp van een paar goede vrienden wordt deze klus in een paar weekeinden geklaard. (nogmaals, bedankt jongens!)

 wij helpen je graag    onder de overbouw moet verhard worden

Van het een komt het ander en alle leidingen van gas, water, elektra, kabel tv, telefoon en de vuilwater afvoer moeten worden verlegd. Daar niet alle nuts bedrijven in het verleden even netjes te werk zijn gegaan kom je zelfs in de grond voor verrassingen te staan.

 gasleiding war-boel    leidingen samenkomst plaats

Om bevriezing tegen te gaan wordt de waterleiding onder het grondwater nivo gelegd, dit betekent echter wel dat de tyleen leiding ook onder de schoeiing en het betonnen casco door moeten. Voor het eerste probleem gaat Rob te water en voor het tweede probleen "huren" we een duiker in, maar dat gebeurt later.

 het moet onder de schoeiing door

Eindelijk ligt alles op zijn plaats zodat het kan worden aangesloten zodra dat nodig mocht zijn. Nu eerst tijd voor een BORREL

 borrel tijd

Het daadwerkelijke slopen kan gaan beginnen. Voor het asbest verwijderen wordt een speciaal bedrijf ingehuurd, je kent ze wel, mannetjes in maanpakken die op een afgezet stuk grond hun werk zeer serieus nemen. Zelfs de toekomstige eigenaar mag tijdens deze werkzaamheden zijn eigen terrein niet betreden. Maar na enkele dagen komt er dan toch schot in de zaak en na anderhalve week en enkele containers afval verder, zijn wij de trotse eigenaren van een KAAL CASCO.

 asbestverwijderaars    wat staat Rob daar nou te doen.???    kaal casco

 

Dan is het nu de beurt aan het bouwbedrijf, de firma Jongejans uit Venhuizen, en al snel is de balkenlaag een feit.

Wat wordt het GROOOOOOOT!!!   

Op de volgende foto is redelijk goed te zien dat het betonnen casco excentries onder de opbouw komt te liggen, dit had te maken met het feit dat we alleen maar aan de twee wal zijdes konden oversteken omdat er op de kopse kant een vaste bestaande steiger staat en aan de lange kant staat ons botenhuisje voor het "plezier jacht". Verder op deze pagina staat een tekening van de nieuwe indeling, hier wordt dit fenomeen nogmaals verduidelijkt.

 balkenlaag

Langzamerhand wordt het tijd voor een feestje om alle buren een genoegdoening te geven voor alle overlast die wij hun deze periode bezorgd hebben. Rob heeft bedacht dat de ark maar gedoopt moet worden en op 6 september zal dit plaats gaan vinden. De weergoden werken goed mee en op een stralende dag is het een drukte van belang tussen de verbouwings puinhopen. Gezelligheid kent geen tijd en een borrel en een hapje gaan er gretig in. Tussen de bedrijven door wordt door Marieke de fles champagne ter hand genomen en met een zwierige worp slaat deze stuk op het casco. (helaas geen foto)

burenfeestje + doopfeest

Nu de bouw eenmaal begonnen is gaat het allemaal wel heel erg snel, als Rob na weer een week hard werken thuis komt weet hij niet wat hij ziet. De aanvoer van de materialen verloopt allemaal volgens plan en vertraging vanwege slecht weer is er eigenelijk ook niet. In no time worden de contouren van de toekomstige ruimtes zichtbaar en kunnen we ons eindelijk een voorstelling maken van hoe het er uiteindelijk uit gaat zien. In gedachte wordt al druk met diverse meubels geschoven, hier komt de bank te staan en daar mijn computer.

badkamer en toilet    murenplan natte ruimtes    murenplan kamer en keuken      kamer en keuken

Nu nog even snel het dak erop en dan mag het gaan regenen.

 buitenmuren staan al

Tijdelijk maken we het geheel winddicht met een paar bouwzeilen, dit geeft een mysterieus oranje effekt in de toekomstige ruimtes. Een goede isolatie en veel glas waren voor ons erg belangrijk in het ontwerp en we hebben daar nog steeds heel veel plezier van, zowel 's-winters als zomers. Belangstelling en bewondering genoeg, "het wordt helemaal anders en veel groter dan de oude Zaandam 538".

mooi oranje met die zeilen ervoor    Marga vindt het ook heeeeeel mooi worden

Nadat er een underlayment vloer is gelegd zijn de wanden aan de beurt. Omdat de ark nog niet uitgebalanceerd is ligt deze nog aardig scheef, hierdoor kan een waterpas bij het wanden stellen niet gebruikt worden. Wanden recht zetten met een winkelhaak en een duimstok is maar een ongewone situatie voor onze aannemer, maar hij heeft zich er goed doorheen geslagen. Uiteindelijk komt alles keurig recht te staan en krijgen we weer meer inzicht in het uiteindelijke resultaat. Volgens de bouwtekening krijgen we zelfs een "verkeers-ruimte", normale mensen noemen dit de hal.

de verkeersruimte

Voor ons was het bij de keuze van de materialen een eis om zo weinig mogelijk onderhoud te gaan plegen in de toekomst. Dit is ons op een fantastische manier gelukt. De buitenkant bestaat uit Keralit rabat delen, kunststof kozijnen en trespa afwerking. Trespa en kunststof kozijnen kent iedereen wel en Keralit is een hol-kunststof product, ziet er uit als hout, is kleur echt en hoeft alleen maar af en toe schoon gemaakt te worden. Dus het onderhoud van onze opbouw bestaat alleen maar uit af en toe een soppie en als Rob het doet, "effe snel" met de hoge druk reiniger. Die witte folie blijft er voorlopig nog even opzitten als bescherming tijdens de bouw.

keralit van dichtbij    zo keralit wordt gemonteerd    rondom keralit en kunststof 

De aannemer was minder te spreken over de kunststof kozijnen, hoe konden we nou echte timmerlieden, "plastic" kozijnen laten inbouwen, "hout is toch veel mooier, en het leeft". Oordeel zelf over het resultaat.

kozijnenstellen    mooie scheufpeu 

De keuze van de indeling, kleur en uitvoering van de keuken en de kleur stelling van de badkamer laten we geheel over aan Marieke. Samen met Jos van Kooten heeft ze een geweldig resultaat geboekt, meerdere keren zijn ze samen op stap geweest om de keuken en de tegels uit te zoeken en te bestellen. De keukensteller komt inmiddels ook zijn werkzaamheden uitvoeren en de tegelzetter is ook een vertrouwd persoon op onze ark. Overal tussendoor worden ook nog de installatie werkzaamheden uitgevoerd.

de keuken    de badkamer

De kachel brand, het water stroomt en de afvoer mogen we ook gebruiken. Het is een drukte van belang en hierdoor komt de dag van oplevering steeds dichterbij. Eind november is het dan zo ver, de werkzaamheden van het bouw team zijn afgerond en Jos van Kooten doet de oplevering aan de nieuwe bewoners. Er moeten nog enkele werkzaamheden worden gecorrigeerd, maar dan is de nieuwe ark voor ons.

 

En daar ligt hij dan, onze ark

de kachel is aan

van buiten nagenoeg klaar en van binnen gaan we nu pas echt beginnen.

 

Dit is de nieuwe indeling, de rode lijn geeft aan waar het casco onder de opbouw ligt. Met 1000 kg extra ballast in de kelder onder de keuken wordt het geheel uitgebalanceerd zodat de ark bijna recht komt te liggen.

nieuwe indeling op excentries casco

 

Rob heeft van zijn werkgever de hele maand december vrij gekregen zodat we samen de binnenkant kunnen afwerken. Als alles goed verloopt willen we "oudjaars avond" op onze nieuw ark vieren, maar dan moet er nog wel het een en ander gebeuren. Om te noemen:  behangen, schilderen, houten vloer leggen en olieŽn, plafonds afwerken, verlichting ophangen, en het ergste van alles, verhuizen. Menig dag is er tot diep in de nacht door gewerkt, maar het resultaat mag er dan ook wezen. Marieke is een expert geworden op het gebied van plafond afwerking, 3x schroef gaatjes vullen en weer schuren, naden kitten en 3 x schilderen, met als gevolg een resultaat waar de professional jaloers op wordt. Rob gaat samen met Erik de houten vloer leggen, twee mieren-neukers die alleen maar een strak resultaat zullen accepteren. 1200 schroeven erin gedraait, 1250 propjes gemaakt, 1200 propjes gelijmd, 1200 propjes weer afgestoken en vervolgens de vloer laten schuren want dat is een vak apart. Volgens de vloeren schuurder is het een plaatje geworden. Nu nog 1x witte olie en 1x mat-blanke olie erop en de vloer is af.

Marieke is plafondspecialiste    Rob is vloerenspecialist

Nu de vloer en het plafond klaar zijn worden de binnen-kozijnen geschilderd, de afwerking van de kunststof kozijnen binnen zijn we vergeten mee te rekenen en daar gaat nou juist de meeste tijd inzitten, dus dat wordt weer overwerken. Dat schilderen gaat allemaal nog wel maar wat is dat schuren toch een allemachtig rot werk! Behangen is voor Marieke en in die tijd heeft Rob zijn handen vol aan de elektra en de werkkast indelingen.

marieke schildert    rob doet proppen    marieke behangt

De streefdatum wordt gehaald en op 30 december gaan we verhuizen. Hemelsbreed wel 250 meter, wat moet je dan doen, met een verhuiswagen of gaan we alles lopen? Voor de zekerheid toch maar een verhuiswagen geregeld bij Rob zijn werkgever, en dat was maar goed ook, wat een spullen heeft een mens toch. Onze installateur zou ook helpen met verhuizen, maar helaas had hij net die dag geen tijd, maar geen nood hij stelde ons zijn ladder-lift ter beschikking zodat we alles over het balkon naar beneden konden halen. Met vereende kracht wordt ook het grootste stuk naar beneden gebracht, de antieke schoolkast, en met veel beleid kwam deze ook heel over.

verhuiswagen    kast gaat ook over het balkon

Op oudjaars dag om 24.00 uur toen iedereen de straat opging om vuurwerk af te steken plaatste wij de laatste boeken in die kast en was de verhuizing voorbij. Proost en een gelukkig nieuwjaar.

 

Het leven op de ark is vanaf het allereerste moment een droom die is uitgekomen. De "zaandam 538" bestaat alleen nog maar in ons geheugen en we zijn dol gelukkig met de nieuwe opbouw. Maar een ding ontbreekt er nog wel aan, deze "water-villa" heeft nog geen naam. Om suggesties te krijgen hebben we een prijsvraag uitgeschreven voor onze vrienden en kennissen om een unieke naam te verzinnen die bij de ark en bij ons past. Hierop kregen we diverse reacties. Leuke, aardige, toepasselijke en de meest vreemde namen vlogen over het beeldscherm, maar die ene zat er niet bij. Ondertussen waren we zelf ook al druk doende om namen te verzinnen en te noteren. Uiteindelijk heeft een deskundige jury besloten dat het de naam "PLEXAT" zou worden. Door ons zelf ingebracht en daardoor is er geen winnaar van de prijsvraag. Jammer jammer maar helaas, volgende keer beter jullie best doen.

 

En zo geschiede en we zijn nog steeds uitermate trots op het uiteindelijke resultaat.

 

Mogen wij U dan nu voorstellen aan ark de "PLEXAT"

het uiteindelijke resultaat, de ark de Plexat

 

 

 

Via deze weg willen wij nogmaals iedereen die op welke wijze dan ook, ons heeft geholpen om ons ideaal te verwezelijke, nog eens hartelijk danken voor alle medewerking die wij van jullie hebben mogen ontvangen.  Bedankt,  jullie waren fantastisch.

 

 

  Home