Tuin metamorfose

 

Onze tuin is nog steeds een erfenis van Marieke haar ouders, wel hebben wij de afgelopen 4 jaar hier veel plezier aan en in beleefd maar wisten van meet af aan dat er grondige wijzigingen aan vooraf zouden gaan voordat we konden zeggen "het is onze tuin". Deze wijzigingen gaan dan nu eindelijk gebeuren. De grote tuin metamorfose komt er aan en wel in het jaar 2007.

 

de tuin zoals deze was vanaf de ingang     de tuin zoals deze was van achter af gezien

 

Na een lange tijd van nadenken en praten met meerdere tuin liefhebbers is er dan een ruwe schets voor onze nieuwe tuin. Er worden enkele hoveniers uitgenodigd om eens mee te denken over ons plan en daar een offerte over uit te brengen. Na enkele maanden is het dan zover, er blijft er een hovenier over, Huisman zal de klus gaan klaren. Marieke zal zorg gaan dragen voor het opkuilen van de planten die zij wil bewaren, deze worden zolang in de groente tuin gezet, die we dit jaar dan ook niet kunnen gebruiken. Wat na de tweede week van juni nog in de tuin staat wordt door de hovenier er uitgehaald en afgevoerd, incl. al het gras, wat ondertussen meer onkruid is dan een mooi grasveld.

 

Overzicht lege + dood gespoten tuin   detail leeg gehaalde tuin   opgekuilde planten in de groent tuin, rechts boven in de foto

 

Precies op tijd, zoals afgesproken begint Frank met zijn team de hele tuin leeg te halen en het dode gras onder te fresen. Het resultaat is een enorme grote zwarte vlakte welke later zal worden opgehoogd met nieuwe schone grond.

 

Rigoureus leeg halen van de oude beplanting   Lege zwarte vlakte

 

Vol goede moed werd er elke morgen aan onze klus begonnen. De enige spelbreker was iedere keer weer de regen. Dagen lang konden de mannen niets doen, ze kwamen, keken de situatie aan en besloten om maar weer te gaan. Wekenlang was het terrein een grote modder poel. Doordat het tuinpad ook eruit gehaald was om opgehoogd te worden waren wij genoodzaakt om door deze modderpoel de voordeur te bereiken. Menig keer is de regen vervloekt en hoopte wij vurig op enkele dagen droog weer, dan zou in ieder geval het tuinpad weer fatsoenlijk her bestraat worden, dan konden wij weer eens met droge voeten tot de voordeur komen.

 

Nu even niet, het regent   Tuin pad of langwerpige vijver.???

 

Maar zoals een bekend Nederlands spreekwoord zegt: "na regen komt zonneschijn" werd het dan uiteindelijk toch weer mooi weer, mooi genoeg om met groot materiaal onze klus te hervatten. Het gedeelte onder de nieuwe bestrating werd 40 cm. diep uitgegraven en de vrijkomende grond werd gebruikt om de tuin gedeeltelijk op te hogen, 30 kuub zand werd aangevoerd om de plaats in te nemen van de uitgehaalde grond. Voor de verdere ophoging van de tuin is nog eens 10 kuub grond nodig waarmee we aardig op hoogte komen. Het hele oppervlak is nu zo ongeveer 15 tot 25 cm opgehoogd, hiermee hopen we wateroverlast na een regenbui tot het verleden te verbannen.

 

Hier komt ongeveer de bestrating   Dé straatmakers   En dan heb je weer vaste grond onder de voeten

 

Bij een nieuw erf hoort ook een nieuw toegangs hek. Na een bezoek aan van Vliet kastanje hout te Langbroek wisten we meteen wat we wilden hebben. Dan ook maar meteen besteld, wel zo makkelijk. Het plaatsen doet Rob zelf, met hulp van dé goede Buur (Jacco). Het is nog lang niet af maar we zijn al zo trots als pauwen, het wordt steeds mooier, het wordt steeds meer "van ons". Nu wordt het hoog tijd dat ook de paden aangelegd worden, kunnen we eindelijk met schone schoenen en droge voeten de voordeur bereiken.

 

 

bermplanken pad in wording  schelpen pad uitzetten  schelpen pad vullen

 

De paden zijn uitgezet, links zien jullie het met nostalgische bermplanken geplaveide toegangspad. Betonnen bermplanken waren de voorloper van de huidige witte plastiken paaltjes langs de provinciale wegen. Voor ons zijn ze een eerbetoon aan Marieke haar vader die heel lang voor de provincie heeft gewerkt. De middelste en rechter foto toont het schelpen-pad in wording, dit wordt het romantische pad door het gras heen met links en rechts uitlopen naar zitjes en plaats voor enkele kunstwerken.

 

overzicht verharding en schelpenpad  Rob brengt de nieuwe blokhut thuis  samen met Jan-Otto de blokhut bouwen

 

 

De contouren van het geheel beginnen nu duidelijk beeld te vormen. Rob zijn parade paardje, de vlaggenmast, staat ook reeds op zijn plaats en de molensteen waar straks de buitenlamp komt te staan ligt ook op zijn plek. Het wordt nu hoog tijd dat de hoofdstroom-kast weer binnen komt te staan, dus Marieke haar blokhut moet er komen. Al haar spullen staan nog steeds in opslag in een zeecontainer bij BQ op het terrein. De blokhut is geďmpregneerd en staat op afroep klaar bij de firma Leegwater houtbereiding. Rob haalt hem daar zelf op en levert hem keurig af in de steeg bij onze ark. Het bouwen kan beginnen. Jan-Otto ziet vanuit zijn eigen tuin Rob zwoegen en kan zijn jeukende handen niet bedwingen en komt onmiddelijk te hulp bij deze hete maar mooie klus.

 

het gras wordt gelegd   Dexter vindt het gras okee..............!

 

In de tussentijd heeft Marieke om de inlopen, heggetjes geplaatst, hierdoor komen de kunstwerken nog meer tot hun recht. Rob heeft ook niet stil gezeten en de antieke lantaarn staat ook "in" de molensteen en verlicht op donkere avonden het erf vanaf een centrale plaats. Op een mooie zomerdag is het gras aan de beurt. Er is geadviseerd om rollen te nemen, meteen resultaat en een betere kwaliteit gras. Met 2 man een hele dag noeste arbeid en al dat water geven, wat is dat toch hard werken voor die jongens. Er wordt dankbaar gebruik gemaakt van deze zachte bodem bedekker, Dexter vindt het heerlijk. Nou maar hopen dat het volgend jaar goed is aangeslagen en we een mooi groen tapijt hebben. Als laatste komen er nog 6 bomen, 2 fruitbomen en 4 lei-platanen, deze worden in het najaar gebracht en geplaatst en dan is de klus voor de hovenier af.

 

hetr resultaat van 1 jaar harde arbeid  's-avonds fakkels langs het pad

 

Het resultaat mag er wezen en we zijn allemaal dik tevreden. Zowel overdag als wel in het donker een park-achtig geheel. Dit is ons "park-de-Plexat".

 

 

 

Home